Lavinkurs SVELAV Pro 1 i Kittelfjäll den 23-25 februari 2024

Ta första steget till professionellt arbete i lavinterräng! SVELAV Pro 1 är grundkursen i lavinsäkerhet för dig som vill arbeta eller redan arbetar i vinterfjällmiljö.

Under tre dagar lär du dig att under ledning eller med stöd av arbetsrutiner, utveckla din förmåga att fatta lavinsäkrare beslut och identifiera lavinrisker ute på fjället. Stort fokus läggs vid att känna igen lavinterräng och hantera lavinrisk utifrån ett arbetsmiljöperspektiv. Du utvecklar din förmåga att tolka, använda och förmedla information om lavinfarlig terräng och aktuell lavinfara, såväl som att tolka och använda väderinformation, grunderna i snö och snöstabilitetsbedömning och hur mänskliga faktorer påverkar beslut och handling. Allt för att förbereda dig inför yrkesmässigt arbete i lavinterräng.

Innan kursens slut kommer du också att kunna genomföra en effektiv och säker kamraträddning, överlämna ansvaret till organiserad räddning och delta i en organiserad räddning under ledning. Du lär dig också om hur olyckor och incidenter ska rapporteras och hur du lämnar in intressanta observationer. I kursen ingår information om styrande lagstiftning.

Utbildningen består delvis av teoripass och delvis av praktiska moment utomhus, ute på fjället.

Kursen innehåller examensmoment för lavinterräng och kamraträddning.

Förkunskapskrav för deltagare: 

Utbildning i Första hjälpen motsvarande minst tre dagar och som inkluderar HLR och hypotermi. Exempelvis SLAO Första hjälpen i backe, NOLS Wilderness First Aid eller Adventure Medicine AOV.

Deltagarna bör  vara i god fysisk form samt kunna ta sig fram på skidor utanför pistade nedfarter på ett säkert sätt.

• Det är positivt om deltagarna har tränat sökning med transceiver innan kursen, men inget tvång.

Övergripande utbildningsmål:

Deltagarna ska efter utbildningen:

vara förberedda för yrkesmässigt arbete i lavinterräng, under ledning eller med stöd av arbetsrutiner.

ha kunskap och förmåga att ta ansvar för sin säkerhet och arbetsmiljö i närheten av lavinterräng.

kunna använda riskreducerande åtgärder.

självständigt kunna genomföra en kamraträddning, kunna överlämna ansvaret till organiserad räddning och kunna delta i en organiserad räddning under ledning.

Detaljerade utbildningsmål:

Efter utbildningen ska deltagaren kunna:

identifiera och undvika lavinfarlig terräng (examineras).

tolka, använda och förmedla information om lavinfarlig terräng.

använda riskreducerande åtgärder.

beskriva hur mänskliga faktorer påverkar beslut och handling.

genomföra en effektiv och säker kamraträddning (examineras).

styrande lagstiftningar och hur man rapporterar olyckor och incidenter.

Utrustningslista (att ta med dig till kursen):

Skidor eller splitboard samt stighudar. Saknar du utrustning finns det att hyra i Kittelfjäll hos Skidboden

Hjälm.

Klädsel lämplig för vinterfjällbruk.

Förstärkningsplagg (varm väst/jacka).

Termos, solglasögon och skidglasögon.

Första förband.

Lavinsäkerhetsutrustning: lavinryggsäck (ryggsäck med inbyggd airbag som aktiveras av skidåkaren vid en lavin), digital transceiver, sond och spade. För den som inte har egen lavinsäkerhetsutrustning finns det att låna av oss under kursen (ange vad du behöver låna i anmälan nedan).

Anteckningsmaterial.

Kursavgift

Kursavgiften är 6750kr. I kursavgiften ingår kursmaterial och vid behov lån av lavinsäkerhetsutrustning under kurstiden. Eventuell kostnad för liftkort tillkommer.

Betalning av kursavgift sker i samband med bokning till vårt Bankgiro: 825-8543 och ska inkludera för- och efternamn som referens. Din inbetalning tillsammans med fullständigt ifylld info i kursanmälan bekräftar din plats på kursen. Bekräftelsemail med kvitto skickas ut manuellt och dyker upp så snart vi ser inbetalningen på vårt konto (ca 2 arbetsdagar).

För dig som är företagare eller arbetsgivare som vill utbilda anställda finns möjlighet till fakturabetalning. Maila oss på info@kittelfjalladventure.se med förfrågan innan anmälan.

Mat & boende under kursen

Mat och boende ingår inte i kursavgiften. 

Första dagen kommer vi göra lunchpaus nere i Kittelfjäll. Där finns tillgång till byns restauranger där du kan köpa mat. Övriga dagar kan vi komma att äta lunch ute på fjället och du kan då behöva ta med matsäck som inte kräver tillagning ute i fält. Detta sker i samråd med kursledare på plats första dagen. I byn finns matvarubutik och flera av restaurangerna erbjuder matpaket som du kan köpa och ta med ut på fjället.

kittelfjall.com under fliken ”Bo” finns samlad information om boenden som går att hyra i byn, oavsett om du letar hotellrum, vandrarhem eller stuga.

  Anmälan

  För att anmäla dig till SVELAV Pro 1 den 23-25 februari 2024 fyller du i formuläret nedan. Glöm inte att avsluta med att trycka på knappen "Anmäl mig" längst ner. Har du frågor inför kursen är du välkommen att höra av dig till info@kittelfjalladventure.se

   
  Om dig

   
  Utrustning & praktiska frågor

  Läs vår text om Risker vid verksamhet i fjällmiljö.

  Klicka i rutan/rutorna vid den lavinsäkerhetsutrustning du behöver låna under kursen (lämna tomt om du tar med egen utrustning):

   
  Hälsodeklaration & närmast anhörig

   

  Du kan läsa mer om vår behandling av personuppgifter och villkoren för din bokning i våra Bokningsvillkor.

   
  Klicka på knappen nedan för att skicka in din anmälan till kursen.