Tyler Curtis är lavinspecialist och arbetar till vardags med lavinprognoser och håller lavinkurser hos oss på Kittelfjäll Adventure.

Den 17 november håller Tyler en digital föreläsning om lavinsäkerhet, för IKSU frilufts och IKSU alpin, i samarbete med Naturvårdsverkets lavinprognostjänst och SVELAV. Vi har passat på att känna in peppen inför föreläsningen och ställa några frågor.

Varför ska den som spenderar tid ute på vinterfjället lära sig mer om laviner?
Snö är ett otroligt dynamiskt och komplext element. Det förändras ständigt. Varje år dödar laviner mer än 150 människor runt om i världen. Av lavinolyckorna orsakas 90% av offret eller av någon i gruppen som offret färdas med. För att minska risken för att bli ytterligare en person i den statistiken, så är det sunt att utbilda sig i lavinsäkerhet.

Det är en fantastisk upplevelse att vara i fjällen, njuta av det vackra landskapet, att åka i nysnö och puder. Att ha lavinkunskap, eller ”Snowhow” som det också kallas, hjälper dig att fatta bättre beslut ute på vinterfjället.

Vad kommer du att prata om under föreläsningen?
Det finns hur mycket som helst att prata om när det kommer till snö-vetenskap och lavinsäkerhet. Jag kommer försöka fokusera på hur Lavinprognoser kan ge värdefull information, diskutera lavinterräng, vilken säkerhetsutrustning man behöver ha med sig och en del om psykologi och hur vi tänker, eller inte tänker, när vi är i fjällmiljön. Presentationen kommer också innehålla en del bilder, bra checklistor och tips.

Om du fick ge ett råd till den som läser artikeln eller lyssnar på din föreläsning, vad skulle det vara?
Ju mer strukturerad och medveten du är i din beslutsfattningsprocess när du ska tura på fjället, ju mindre sannolikt är det att du utsätter dig själv för onödig fara. Du behöver inte utsätta dig för ökad risk, för att maximera dina pudersvängar och kunna njuta av fjällmiljön. Felaktigt risktagande leder till lavinolyckor.

Är det nånting du vill tillägga?
Var förberedd.
Var medveten.
Var uppmärksam.
Var redo.

Hoppas vi ses på vinterfjället!