Blog

Helens Gårdsbutik

IMG_4304På min resa mot Kittelfjäll stannade jag hos Helen Gavelin på Helens Gårdsbutik & Café i Vilhelmina. Jag hoppas att det som hon och hennes väninna Ewa Hed hade att säga kan inspirera fler kvinnor att följa sina drömmar.

Jag öppnade dörren och såg mig omkring efter vem som kunde tänkas vara Helen. Efter en kort stund hörde jag ett ”Hej, är det du som är Matilda?” till vänster om mig. Vi hälsade och jag fick slå mig ned vid det runda bordet närmast fönstret med Helen och hennes väninna Ewa.

Innan jag hann blinka hade Helen varit och hämtat en kopp kaffe till mig. Det godaste kaffet jag smakat dessutom. Och det skriver jag inte bara för att jag kanske borde göra det i ett sådant här sammanhang.

Efter några kommentarer om vädret, tog jag mig tid för att se mig omkring vart jag plötsligt hade hamnat. Inte många sekunder senare insåg jag att den mat och de egna lokalproducerade produkterna som står på både menyn och i hyllorna är Helens sysselsättning. Och det skulle senare visa sig att det är det hon brinner för och gör på heltid.

Som om det inte vore nog har Helen, utanför sin egen verksamhet, många bollar i luften som innefattar sidoprojekt och politik. Tillsammans med Ewa och två andra kvinnor, Solbritt och Mirjam, har de skrivit boken ”Lappmarkens skafferi” som pryder hela bokhyllan bakom oss. I boken har kvinnorna anammat gamla recept från deras familjer och gjort om till nya. Det varit viktigt för dom att behålla matlagningen som ett hantverk och bara använda sig av skogens egna råvaror som ren, älg, örter och bär. IMG_4223

Helen är ursprungligen ifrån Skåne det var där drömmen om att starta eget föddes. Hon flyttade hit 1988 och har under åren pysslat med saker, likt hennes nuvarande verksamhet, som en hobby. Hon har utvecklat sitt sätt att översätta den skånska matkulturen till fjällvärldens. Äpplen byttes ut mot bär och russin blev skogsrussin i form av torkade bär.

För två år sedan öppnade Helen gårdsbutiken och drömmen blev till verklighet. På hyllorna står det massvis med olika sorters marmelad, sirap, saft, te och till och med ett återhämtningspulver gjort på bär. Det är tänkt att blandas med exempelvis mjölk eller banan i en smoothie efter träningen. En sådan vara är väldigt nytänkande och modern i mina ögon. Samtidigt behåller den kulturen och de lokala råvarorna som Helen hela tiden använder sig av. ”Skogens råvaror innehåller massor med olika vitaminer och mineraler som människan behöver och som vi överlevde på förr i tiden och det kan vi fortfarande göra”, inflikade Ewa. Och det är det som är syftet med deras gemensamma kokbok. ”Vi är stolta”, sa Helen. IMG_4212

Trots att dessa ambitiösa kvinnor har olika företag, gillar de att samarbeta och göra saker på sidan om. Tillsammans är de politiskt aktiva och de tycker att bokens innehåll och politiken går hand i hand. De är mån om kulturen och vill föra arvet vidare.

Jag frågade Helen vad hon var mest stolt över. Vilket inte var en svår fråga att besvara: ”Det var mitt SM-guld för kråkbärsprodukter.” Jag såg mig omkring igen och insåg snabbt att SM-guldet inte är det enda priset som Helen har kammat hem. Det står diplom lite överallt inne i lokalen.

IMG_4289Helen är med och sponsrar med produkter tänkt att lottas ut till campdeltagarna. I samma påse ligger ”Lappmarkens skafferi” från både henne och Ewa. Självklart ville jag veta lite hur de ser på att ett event som Women’s Freeride Camp inträffar. De är enade om att det verkar tufft med ett camp för bara tjejer och att det förhoppningsvis resulterar i att fler tjejer vågar sig på att prova.

När jag frågade vad Helen och Ewa själva föredrar att göra när det kommer till åkning, berättade Ewa att hon gärna tar skotern ut på fjället. ”Tänk dig att sitta där med familjen, dricka kaffe och grilla korv. Det är spa för själen.” Helen lät först inte själv så entusiastisk när det kom till att svara på frågan. Men plötsligt uttryckte hon: ”Det bästa på våren är att gå upp för fjället med slalomskidorna och sedan åka ned i bikini”. Jag kunde inte låta bli att skratta högt, tillsammans med dom och fråga: ”Gör ni verkligen så?” ”Ja, gud ja! Det är så man gör här!”, avslutar Ewa.

Dessa två kvinnor sover knappt under högsäsong. Deras driv kommer ifrån responsen av andra människor och möjligheten att inspirera. ”Egentligen är mat, sol och luft det enda vi behöver för att överleva. Och allt det finns i Vilhelmina.”

IMG_4244

Besök Helens hemsida: www.tasteoflapland.com